Læder, stof, træ, nano laminat – hvilket materiale skal du vælge til dine nye møbler?

Når det kommer til møbler, er der ikke ét materiale, der er bedre end andre. Dine behov og præferencer er de afgørende faktorer for, hvilke materialer der vil passe bedst ind hjemme hos dig. Hvor uld og lyst læder kan være et match til parret, der bor alene, kan kunstlæder og nanolaminat være ideelt til familien med små børn. Fælles for alle gode materialer er, at kvaliteten selvfølgelig er i orden.

Læder – tidløst og lækkert

Der er mange gode grunde til, at læder er et klassisk og populært materiale til møbler: Det har karakter, det patinerer smukt og det er nemt at vedligeholde. Fordi det er et naturprodukt, vil der være strukturforskelle, der giver hver hud et unikt udseende – spor fra dyrets liv, som kendetegner ægte læder. Men læder er ikke bare læder. Der findes mange forskellige typer, dog er de mest almindelige møbellædertyper anilin, semianilin og dækfarvet læder.  

Anilin-læder er ikke overfladebehandlet. Det er derfor den mest levende og naturlige type af læder, hvor den smukke struktur kommer tydeligt frem. Ved brug patinerer det let, da overfladen er modtagelig mod snavs, fedt og fugt.

Semianilin har fået en let overfladebehandling og er derfor mere modstandsdygtigt mod pletter. Det er ofte gennemfarvet, men man kan stadig se den naturlige struktur, og læderet føles blødt og behageligt. 

Dækfarvet læder overfladebehandles kraftigt for maksimal beskyttelse. Derfor er strukturen mindre synlig, og læderet føles stivere og knap så smidigt. Til gengæld er det et yderst praktisk materiale, der kan holde til lidt af hvert.  

Endelig er der kunstlæder, som intet har med læder at gøre – udover at det ligner, ofte på en prik. Det er slidstærkt, smidigt og meget nemt at vedligeholde blot med en opvredet klud.

Stof – variationerne er næsten uendelige

Blødt, glat, ru, ensfarvet eller mønstret. Stof giver dig utallige muligheder for at personliggøre dine møbler alt efter stil og præference. Især modulsofaer kan du opbygge præcis, som du vil. Men udover vævning og farve er der også en anden faktor at tage i betragtning, når du skal vælge stof – slidstyrken.

Stoffets kvalitet er afgørende for, om din nye sofa lynhurtigt bliver fyldt med fnuller – også kaldet pilling, som er fagsprog for de små knuder eller bolde af fibre, der opstår ved slid på stoffet. Derfor bliver møbelstof testet, og modstanden mod pilling vurderes på en skala fra 1-5, hvor 5 er bedst. Ofte står testresultaterne direkte på stofprøverne i butikken, ellers er det en god idé at spørge, inden du køber.

Visse fibre er mere tilbøjelige til at danne pilling, fx uld. Det er ikke nødvendigvis et tegn på dårlig kvalitet, og det er let at fjerne dem med en tekstilshaver. I din lokale Hjemme Hos kan vi vejlede i stofkvalitet og fordelene ved de forskellige typer af fibre, så du finder den type, der passer bedst til dine behov.

Træ – et levende materiale

Møbler af massivt træ er lige så forskellige som træer i skoven. Årer, aftegninger, knaster og farver – alt sammen skaber et unikt udtryk, der kan passe til alt fra rustik landhygge til nordisk minimalisme.

Selvom træ til møbler nedtørres til at være i balance med det gennemsnitlige indeklima på ca. 20°C og en luftfugtighed på ca. 50%, er det stadig levende og skal plejes for at holde sig smukt. Især massive, ulakerede træmøbler kræver jævnlig mætning af overfladen med fx sæbevand eller olie for at undgå udtørring og misfarvning.

Møbler af finer udnytter træets smukke egenskaber på en yderst ressourcevenlig måde. Her skærer man tynde skiver af træet, som opsættes på en MDF- eller spånplade i rolige, ensartede – ofte symmetriske – mønstre. På den måde benytter man mindst energi til at fremstille flest produkter pr. m³ træ. Finer er typisk afsluttet med et lag klar lak og er derfor væskeafvisende.

Selvom laminat er lavet af en blanding af papir og harpiks, er det opbygget på samme måde som finer – og ligheden med træ kan være slående. Højtrykslaminat bruges ofte på bordplader, da det er en meget modstandsdygtig overflade, der tåler slag uden at få mærker og høj varme uden at blive misfarvet.

Der findes også nanolaminat, som intet har at gøre med træ, men som har en helt unik overflade, der både er usædvanligt slidstærk, antibakteriel og silkeblød at røre ved.