Vælg den rigtige sofa

Din komplette sofaguide

Vi kender den alle; Følelsen af at læne sig tilbage, smække benene op, trække vejret dybt og tage et lille hvil efter en lang dag. Måske i selskab med din veninde, din partner eller god underholdning i flimmerkassen. Det er her, du trækker stikket og kan være dig selv. Det er lige her, du får de gode snakke og holder afslappende kvalitetstid med familien. Her skal du ikke bekymre dig, men bare være.

Og selv når du ikke befinder dig i den, vil vi helst, at du bliver varm om hjertet af at se på den. Lige præcis derfor er det vigtigt, at du får valgt den helt rigtige lige fra start. Vi taler selvfølgelig om et af de absolut vigtigste møbler i dit hjem – nemlig din sofa.

I denne sofaguide stiller vi dig de væsentligste spørgsmål og klæder dig på til de rigtige svar, så du kan
lande trygt i favnen på dit perfekte sofa-match.

1. Hvor stor skal min sofa være? Og hvor skal den stå?

Der er ingen tvivl om, at sofaen typisk er det centrale element i din indretning af stuen. Stuen er et leverum, hvor du skal føle dig
veltilpas. Derfor er det vigtigt at finde den rette placering og den optimale størrelse, som stemmer overens med dine behov,
og som skaber balance i rummet.

overvej disse

Sofaer til den mindre stue

Måske er din stue til den lille side, og du kan synes, at indretningen er svær, fordi pladsen er trang. Men vælger du den rigtige sofa, kan du faktisk maksimere rummet - uden at gå på kompromis med stil og komfort. I de mindre rum, især, er proportionerne afgørende; så vid, at en for stor og bombastisk sofa kan virke overvældende. Måske det rigtige i stedet er en lille til mellem størrelse sofa med et minimalistisk look? Det kunne meget vel være sofatyper som 2-personers sofaer eller 3-personers sofaer, chaiselongsofaer eller multifunktionelle sovesofaer.

vores bud på

Sofaer til den store stue

Har du en stue med masser af kvadratmeter, er der rig
mulighed for at skabe et større centralt samlingspunkt for familien, hvor I kan hygge med gode snakke og film. Her bliver sofaen ofte til boligens "statement piece" og får den absolut vigtigste rolle i castet af møbler i din indretning. Hjørnesofaer, u-sofaer og større chaiselongsofaer er ideelle spillere, når det kommer til hvilke sofa-typer, du kan overveje i større rum.

City u-sofa fra Hjort Knudsen i lysegrå stof med ben i børstet stål
tips til

Placering af sofaen

Det er ingen hemmelighed, at sofaen er et betydningsfuldt
element, som fylder meget - uanset om du har en mindre eller stor stue. For at skabe ro og balance i rummet, kan du med fordel placere andre iøjefaldende møbler eller interiør symmetrisk med sofaen.

Måske det mest oplagte er at sætte sofaen op ad en væg. Men især i de større rum, kan det være en gevinst for atmosfæren, at rykke sofaen
ud i rummet. Enten for at rumfordele eller at skabe en ny energi, der indbyder til nærvær. Her er det mest rigtige for dig måske et sofasæt med sofaer placeret over for hinanden, som inviterer til gode samtaler.

Der bliver brugt mange timer i sofaen, så vi vil altid anbefale at placere den det sted, du får den bedste udsigt og et godt overblik. Om det betyder, at den skal stå over for et TV eller med udsigt ud ad vinduet, kan kun du vurdere. Et godt tip er at placere sofaen med luft mellem andre møbler, som dermed tillader et naturligt flow i rummet og skaber balance.

Pssst...

Når sofaen er på plads,

kan du overveje, hvordan den kan komplementeres med andre møbler. Det kan være flotte sofaborde, elegante lænestole, puffer eller bænke, som kan tilføje lidt variation i din indretning og give ekstra siddepladser. Placer disse strategisk for at skabe flere intime zoner i det større rum, hvor der indbydes til samtaler og nærværende stunder.

2. Hvad skal min sofa kunne?

Vi ønsker, at du vælger en sofa, som du forbliver top tilfreds med i al dens levetid. Derfor er det vigtigt, at du har med i dine
overvejelser, hvordan din sofa primært skal bruges, hvilken komfort du ønsker, og dermed også hvilken sædepolstring,
der er den ideelle for dig.

tænk på

Sofaens funktion

Sofaens funktion er en betydelig faktor, og når du kender den, vil det blive lettere for dig, at træffe det helt rigtige valg af både sofaens type og design.

Måske din sofa skal være fristedet i hjemmet, hvor der er
masser af plads til afslapning, nærvær og familietid. Måske den skal fungere som et loungemøbel, der giver en behagelig ekstra siddeplads i din gang eller i et større opholdsrum. Eller er det meningen, at den skal stå på et værelse, og måske fungere som soveplads for overnattende gæster?

Dette er væsentlige overvejelser, du skal gøre dig, inden du beslutter om du skal have en stor hjørnesofa, en lille 2-personers sofa eller en
funktionel sovesofa

du må ikke gå udenom

Sofaens komfort

Med afsæt i sofaens funktion, bør du også spørge dig selv, hvilken komfort den skal besidde.

Skal det være en blødere sag, der, med afslapning og familiens kvalitetstid i fokus, emmer af luksuriøse fornemmelser og skaber en
varm og hyggelig atmosfære i rummet? Her får du en fleksibel og behagelig støtte, uanset om du vælger at sidde eller ligge til fredagens underholdningsprogram i TV’et.

Eller er det vigtigere for dig, at der er let vedligeholdelse, længere levetid og optimal kropsstøtte? Så skal dit valg måske falde på en fastere sofamodel. Denne vil ofte have et mere formelt æstetisk look, som passer fantastisk ind i den mere minimalistiske indretningsstil. Den vil desuden hjælpe dig, hvis du døjer med gener, der besværliggør din evne til at rejse dig fra dybe møbler.

glem ikke

Polstringen af sofaen

Sofaens indvendige polstring spiller en rolle for komforten
og holdbarheden. Derfor er det altid godt, at overveje kvaliteten af skummet i sofaens siddepuder i valget af den rigtige sofa.

Koldskum har mange positive kvaliteter. Skummet har
en høj densitet og elasticitet, hvilket betyder, at det er yderst holdbart, og det bevarer sin form og støtte over længere tid. Koldskum giver en fremragende støtte og komfort, da det tilpasser sig kroppens figur og fordeler vægten jævnt. Materialet er desuden åndbart, hvilket hjælper med at regulere temperaturen og holde overfladen behagelig at sidde på. Samtidig er det modstandsdygtigt over for støvmider og allergener, hvilket gør det til et godt valg for allergikere. Disse egenskaber gør koldskum til et ideelt valg til sofaer, hvor langvarig komfort og holdbarhed er afgørende. Koldskums støttende egenskabere, kan dog føles for fast for nogle brugere - især dem, der foretrækker en blødere sidde- eller liggeoplevelse.

Polyetherskum er særligt populært i produktionen af
sofaer. Dette skum karakteriseres ved sine større luftbobler og en lavere densitet sammenlignet med koldskum, hvilket bidrager til større fleksibilitet og en vis eftergivenhed. Sofaer polstret med polyetherskum er typisk mere prisvenlige, hvilket gør dem til et attraktivt valg for dem med et strammere budget.

3. Hvordan skal min sofa se ud?

Når du har en idé om, hvilken størrelse og hvilken type sofa, du skal have, skal du selvfølgelig også beslutte, hvilken stil, hvilket
design og hvilken farve, du kunne tænke dig, din sofa skal være i. Du kan med fordel tænke over, hvilken fornemmelse og stemning, du ønsker at skabe i det rum, din sofa skal stå.

sofaens

Stil og design

En god idé er, at du forestiller dig, hvordan sofaen vil se ud sammen med dine andre møbler, samtidig med at du har dit hjems øvrige stilart in mente, så sofaens stil komplementerer og skaber en visuel balance i din boligindretning. Vær opmærksom på små detaljer som sømme, sofabenenes materiale og form – selvom de fylder forholdsvist lidt, har de stor betydning for det store billede af sofaens udseende og sammenhæng med din stil.

Hvis du ønsker en rolig, minimalistisk og nordisk stemning, vil det formentligt være ideelt med en sofa, der har et let udtryk og simpelt
formsprog. Ønsker du at skabe en mere legende stemning, kan du gå efter en sofa med flere detaljer, som skaber blikfang.

nu til

Farven på sofaen

Når du skal vælge farven på din sofa, er der flere faktorer, der spiller ind. Én ting er praktikken – har du fx små børn eller kæledyr i sofaen, kan det være, at du kun kan holde ro på dine nerver med en praktisk, mørkere nuance, som fx en sort sofa. Og så er dét højeste prioritet for dig. Men måske, du har lyst til at lege med rummets harmoni og gerne vil vælge sofafarve ud fra de farver, der allerede er i rummet. Tag et kig og vurder, om du kan skabe en rød tråd.

Som et lille tip, kan du i en mindre stue bruge lyse farver på de store elementer – fx sofaen og gulvtæppet, og mørke kontrastfarver til de
mindre elementer – som sofaborde og puffer. I større stuer kan du med fordel give dine store elementer en mørkere farve, og lyse kontrastfarver til de mindre elementer.

Hvis din sofa skal være rummets ”statement piece” og gerne må være iøjefaldende, kan det være, du skal overveje en mere modig farve - som fx blå. Lad farven gå igen i små detaljer i din indretning, og du er sikret en elegant rød tråd, der vil give en wow-effekt.

Bliv inspireret i vores udvalg af sofafarver i utallige skønne nuancer.

Tip!

På hjemmehos.dk gør vi det nemt

for dig, at træffe en beslutning omkring dit sofakøb. Men kan du ikke finde den helt rigtige farve, findes mange af vores sofaer i flere farver og betræktyper, end dem der er vist. Kig forbi din nærmeste HJEMME HOS butik, hvis du ønsker at se et større udvalg.

4. Hvilket materiale skal jeg vælge til min sofa?

Materialevalget på din sofa har betydning for din sofas holdbarhed, vedligeholdelse, komfort og stil. Hjemme Hos os har vi sofaer i mange forskellige stof- og lædertyper, der har hver sine kvaliteter.

Læder vinder især point på sin lange levetid, for hvis du vedligeholder det korrekt, vil det kvittere med en eminent holdbarhed.
Læder står godt imod slid og kan være det ultimative valg i dit hjem, hvis du har børn og kæledyr. Rengøringen af læder består af regelmæssig aftørring og behandling med læderpleje, som sørger for, at det elegante materiale bevarer sin glans og smidighed. Smidig, er noget læderet bliver over tid, og det vil være med til at øge komforten i sofaen.
Læderets temperatur afhænger af temperaturen i rummet, så det kan føles en smule koldt om vinteren og lidt varmere om
sommeren. Hvis du ønsker en sofa med et klassisk og luksuriøst udseende, bør du overveje en lædersofa.

Stof på sofaer vinder især, når det kommer til komfort og stil. Vores sofaer i stof findes i et uendeligt udvalg af teksturer – lige fra fine bløde bomuldskvaliteter til de grovere vævninger. Samtidig kan du vælge mellem massevis af farver og mønstre, hvilket giver dig mange muligheder for at tilpasse din sofas look til dit hjem. I forhold til vedligeholdelse, kan nogle stofsofaer kræve mere regelmæssig pleje og støvsugning end eksempelvis en lædersofa. Til gengæld forlænger du levetiden på din stofsofa markant, hvis du sørger for at vedligeholde den.

Vælger du en sofa i velour eller fløjl er det ingen hemmelighed, at det især er stilen og sofaens æstetiske look, du vægter højt.
Fløjl og velour fås i en bred farveskala, og med en sofa betrukket i en af disse, skrues der op for elegancen i dit hjem. Materialerne er ekstremt bløde og behagelige at røre ved og komfortable at sidde i, og de vil med garanti give dig en følelse af velbehag og luksus. Dog er de en smule mindre holdbare end mange andre materialer, og kan være følsomme over for slid og sollys. Derfor
kræver det en forsigtig og regelmæssig pleje, at have en velour sofa eller en fløjl sofa.

Uld giver din sofa et naturligt, klassisk touch, og materialet passer ind i mange forskellige indretningsstile. Uanset om du er til
en minimalistisk og moderne indretning, eller befinder dig bedre i den traditionelle indretningsform, vil en sofa i uld komplementere dit hjem på fineste vis. Uld er et meget holdbart materiale og naturligt modstandsdygtigt over for snavs og spild. Samtidig er vedligeholdelsen relativ simpel – det kræver oftest kun, at du støvsuger regelmæssigt og giver din sofa en rens af og til. Da uld er naturligt åndbart og varmeregulerende, er det behageligt både om sommeren og vinteren.

5. Hvordan vedligeholder jeg min sofa?

Der er ingen tvivl om, at regelmæssig vedligeholdelse af din sofa vil forlænge dens levetid – både når det kommer til komforten og dens udseende. Hvordan og hvor ofte din sofa skal plejes, afgøres, som tidligere nævnt, af hvilket materiale sofaen er polstret i. Forskellige materialer kræver forskellige rengøringsmetoder, så følg altid producentens anvisning for rengøring.

oplev guardians

Kvalitetsmøbelpleje

Hjemme Hos os tilbyder vi møbelpleje fra Guardian i højeste
kvalitet. Pas på din sofa med deres eminente tekstil og læderpleje.

6. Hvor meget vil jeg investere i min sofa?

Prisen kan være afgørende for, om du bliver tilfreds med din sofa. Ofte hænger pris og kvalitet nemlig sammen – og dermed også forventningen til, hvor lang din sofas levetid er. Dit budget er derfor en vigtig overvejelse på vejen til valget af den helt rigtige sofa til dig – uden du overskrider dine økonomiske rammer.

Stil dig selv disse spørgsmål:

1) Vil jeg gå efter en billigere sofa, som kan stille mine nuværende behov, men som der er risiko for kræver en udskiftning inden for en kortere årrække, end hvis jeg investerer i en dyrere sofa af højere kvalitet?

2) Er det meningen at jeg skal have sofaen som en
midlertidig løsning, eller skal den holde til mange års brug?

3) Hvor meget skal min sofa bruges og hvad skal den kunne holde til?

Ved at finde svar på disse spørgsmål, vil du få et prej om, om det mest optimale for dig er at købe en billigere sofa, eller
om du skal ud at investere i en dyrere af slagsen.

Mangler du hjælp til

Finansering?

Vi samarbejder med Santander Consumer Bank, som sikrer at du nemt og bekvemt kan få delt betalingen på din nye sofa op i mindre bidder, når du bestiller den online. Du kan låne fra 5.000 kr. og helt op til 20.000 kr og dele betalingen op i 12 eller 24 måneder. Klik her og se hvordan.

Santander logo