Vælg det spisebord, der passer til lige netop dit hjem

Rundt, aflangt, i træ, stål eller nano-laminat? Spisebordet er samlingssted for hele familien – og afgørende for den visuelle stemning i spisestuen. Hvis I er som de fleste, bruger I også spisebordet til alt muligt andet end at spise ved. Mulighederne er derfor mange, når I skal vælge nyt, og hvert valg påvirker det samlede udtryk i spisestuen (og stuen, hvis de er ét og samme rum). Læs med her i guiden om, hvad I skal være opmærksomme på, når I vælger nyt spisebord.

vælg spisebordet ud fra dine

Behov og stil

Engang var spisebordet udelukkende et sted, hvor man samledes til dagens måltider, og når man havde gæster. Men et spisebord er ikke længere bare et spisebord. Nu bruger hele familien det på forskellige måder og på alle mulige andre tidspunkter end lige til spisetid. Nogen læser lektier, nogen dyrker deres kreative hobby, andre spiller spil omkring spisebordet. For at få det bedste ud af jeres nye spisebord er det derfor vigtigt, at det passer til lige netop jeres vaner og behov. Og ikke mindst til jeres stil. For når både behov og det visuelle er tilgodeset, får I det optimale ud af spisebordet.

Heldigvis findes spiseborde i dag i et væld af udformninger, materialer og størrelser – lige fra runde spiseborde og plankeborde til de klassiske aflange spiseborde med tillægsplader. De mange muligheder giver fleksibilitet i forhold til at finde et spisebord, der passer ind i ethvert hjem og situation – uanset om det er en 1-værelses lejlighed, der skal møbleres klogt, eller der skal være plads til mange omkring bordet i familievillaen. 

Organiske farver og former er stadig i fokus

I de seneste år har vi set en stigende tendens til, at den stramme, nordiske minimalisme med hvide vægge og lyse møbler i de danske hjem, bliver opblødt af bløde pasteller og mørkere materialer. Samtidig vinder de runde, organiske former ind som et blødere alternativ til de klassiske, kantede borde. Cirklen er en af de ældste måder, mennesker har samlet sig på, og runde spiseborde giver en helt anden mulighed for ansigt-til-ansigt kontakt med alle omkring bordet.

Runde spiseborde fås i mange størrelser alt afhængig af, hvor mange der skal sidde omkring bordet, og hvor meget plads I har derhjemme. For eksempel fås dette skønne SM33 spisebord med patenteret udvidelsessytem, hvor der kan sidde fra 6 til 9 personer. Soklen har en let konisk form bestående af 6 sammenbyggede fragmenter, som understøtter bordets enkle geometriske form og giver et moderne og tidløst udseende. Under bordpladen findes en drejeskive, som får bordpladen til at dele sig i tre og afslører de skjulte tillægsplader, som med et let tryk popper op og foldes ud.

Er man til et lysere look, er dette runde Esther spisebord i hvidolieret eg perfekt. Det fås også med en praktisk sortgrå stonelaminat-bordplade for ekstra kontrast.

Kvalitetsmaterialer der holder

Materialevalg er endnu en vigtig faktor at tage med i overvejelserne, når I skal vælge spisebord – det skal jo gerne kunne holde til lidt af hvert og i mange år. Forskellige materialer giver også hvert sit udtryk i spisestuen, så det er en god idé at tænke ekstra over, om jeres nye spisebord skal være i massiv træ, om det skal kombineres med stålben eller om det skal have en bordplade i det super slidstærke nano-laminat.

Plankebordet er en klassiker, der både er solid og kan passe ind i forskellige miljøer og stilarter. Alt afhængig af, hvor forarbejdet plankebordet er, kan man opnå alt fra et rustikt og landligt look, til et poleret, minimalistisk udtryk. Dette SAMSØ plankebord fra Svane Design i oliebehandlet eg og sorte stålben hører med sin varme glød og uregelmæssige kanter til den rustikke kategori. Derimod giver de sortolierede planker og de vinklede mocca-farvede ben i dette ARKI spisebord et strammere look med enkle linjer.

Slidstærk overflade

Er man til en kombination af materialer, kan vi anbefale et spisebord med laminat på bordpladen, for eksempel vores populære Sesame spisebord fra PBJ Designhouse.

Udover at laminaten giver en slidstærk, ridsefast og delvist selvreparerende overflade, giver det solide træstel et moderne og stilrent udtryk, som passer perfekt til nutidens boligtrends.