10 tips til indretning af den lille lejlighed

Jo færre kvadratmeter, jo sværere kan det være at indrette et lækkert og funktionelt hjem. Men selvom du bor småt, kan du sagtens skabe et hjem, der emmer af skønhed og personlighed. Det kræver hverken en indretningsekspert eller at du har kreativ sans udover det sædvanlige. Med disse 10 tips kan du nemt få det bedste ud af din lille lejlighed. 

1: Prioritér pladsen

Når lejligheden er lille og pladsen begrænset, må du være knivskarp på, hvad du ønsker at bruge pladsen til. Tag udgangspunkt i din hverdag og find ud af, hvilke funktioner og aktiviteter, der betyder mest for dig. Dem skal der være plads til hjemme hos dig. Elsker du for eksempel at have gæster til spisning, skal der være plads til et ordentligt spisebord og ekstra siddepladser. Er du mere til at flade ud på sofaen med en god serie, skal du nok vælge en større sofa fremfor et spisebordsæt til 8 personer.

2: Stilfuld opbevaring er et must

Modstå fristelsen til at skabe ekstra opbevaringsplads ved at få så mange hylder og reoler ind i lejligheden som muligt. Når du opbevarer dine ting i åbne reoler eller hyldesystemer, får det den lille lejlighed til at se rodet og endnu mindre ud. Vælg i stedet lukkede skabe eller skænke til opbevaring af dine praktiske – men knap så dekorative – ting. Og sæt nogle få, svævende hylder op på strategiske steder, hvor du stiller dine smukkeste genstande. På den måde skaber du personlighed og sætter fokus på udvalgte detaljer i lejligheden.

3: Arrangér dine møbler i funktionelle zoner

Du kan indrette den lille lejlighed klogt ved at tænke boligens funktioner i zoner – soveplads, spiseplads, TV-hjørne, hyggekrog, hjemmearbejdsplads osv. – og gruppere møblerne, så der er lidt plads imellem hver zone. Det får lejligheden til at virke større og mere harmonisk, når møblerne ikke er spredt ligeligt udover hele lejligheden, men samlet i overskuelige grupper. 

4: Væghængte møbler skaber lethed

Reoler eller skabe, der hænger på væggen, giver rummet en let og svævende fornemmelse. Væghængte møbler er med andre ord ren win-win for en lejlighed med begrænset plads: Du får elegant opbevaringsplads – og rengøringen bliver lettere. Et enkelt og stilfuldt skab er en smuk og fleksibel løsning at have hængende på vægen. Brug det i stuen eller soveværelset, som skænk, til hobbyartikler eller til noget helt tredje.

5: Farver og lys i den lille lejlighed

Farver og lys er afgørende stemningsskabere i indretningen. Som hovedregel kan du i den lille lejlighed ikke slippe afsted med for mange forskellige farver, mønstre eller materialer, uden det bliver uroligt at se på. Kig også på lysets gang i lejligheden, når du indretter, så du ikke ender med at få solen direkte ind i TV’et om aftenen eller i øjnene om morgenen. Kniber det modsat med at få nok lys ind i lejligheden, så er et nemt trick at placere et spejl direkte overfor et vindue. Det reflekterer lyset fra vinduet i hele rummet og giver illusionen om et ekstra vindue i lejligheden.

6: Fleksibel bordplads

Indskudsborde foran din sofa eller spiseborde med tillægsplader er glimrende løsninger, når pladsen ikke er til store sofaborde eller lange plankeborde. Med sofabordssæt kan du variere form, farve og materiale, så de matcher din stil. Og plankeborde behøver ikke være lange. Du kan faktisk få et lækkert lille plankebord præcis, som du vil have det, både hvad angår mål, farve og finish – ovenikøbet med mulighed for tillægsplade.

7: Indret en arbejdskrog

De fleste har brug for et sted i lejligheden, hvor der er arbejdsro. Selvom du måske ikke har så meget plads at gøre godt med, så kan du sagtens indrette en god og multifunktionel arbejdskrog. Ofte er det i soveværelset, der er ro til at trække sig tilbage, men ikke alle har plads til både seng og skrivebord her. Tænk gerne ud af boksen og brug f.eks. en smal væghængt TV-reol i stedet og sæt en stol til, så har du en fin arbejdsplads med opbevaring. Sætter du et spejl med lys op henover, så har du et makeupbord, når du ikke arbejder.

8: Del store rum op

Lange, smalle rum eller en kæmpe stue? Udnyt pladsen bedre ved at skabe små rum i rummet. Gør f.eks. sovezonen i en 1-værelses tydeligere ved at bruge gardiner eller forhæng til at afskærme fra resten af rummet.  På samme måde kan du sætte sofaen ud fra væggen eller bruge en reol som rumdeler. Store tæpper på gulvet eller en enkelt væg med en anden farve giver også effekten af flere zoner i et stort rum.

9: Hyggekrogen må du ikke glemme

Er ’hygge’ en funktion? JA, siger vi. I en travl og krævende hverdag er det så vigtigt at have et sted, hvor du kan slappe helt af, lade tankerne flyve og lade op. Uanset om det er i sofaen med din yndlingsserie, eller i en blød lænestol med en god bog, så er det en god idé at gøre noget særligt ud af din hyggekrog. Sørg for, du sidder godt og behageligt og kan dæmpe lyset eller tænde små hyggelige lamper. Vælg lækre materialer og tilbehør. Omgiv dig med smukke ting, grønne planter og personlige detaljer, der gør dig glad.

10: Sov godt – uanset om du vælger sovesofa eller seng

En sovesofa er et praktisk og multifunktionelt møbel – oplagt til den lille, 1-værelses lejlighed, eller hvis du tit har overnattende gæster. Og vælger du en kvalitetssovesofa, behøver du ikke gå på kompromis med hverken design, komfort eller søvnkvalitet. Har du derimod plads, så er det skønt med en ’rigtig’ seng, du ikke skal rydde væk hver morgen. Er soveværelset lille, og vil du ikke undvære en dobbeltseng, så vælg en model med en bredde på 140 cm. Her får du lækker sovekomfort og en seng, der ikke fylder hele rummet. Se flere skønne senge her.