Åben planløsning – når stuen og spisestuen er ét rum​

Flere og flere vælger at vælte væggene til fordel for åbne rum med udsyn og plads. Men at vælge de rette stuemøbler og indrette den åbne planløsning er ikke altid så let som det lyder. Læs med, når vi giver vores tips til, hvordan du for eksempel bruger modulsofaer og skænke til at afgrænse og samtidig skabe flow i den åbne planløsning. 

Indret et lækkert, åbent living room

Flere og flere vælger en åben planløsning derhjemme, når huset skal renoveres. De åbne rum lokker med en følelse af lethed, lys og albuerum. Men for nogle kan det være en udfordring at indrette store rum med flere funktioner. Måske er du flyttet ind i hus eller lejlighed, hvor stuen og spisestuen går ud i et, og du er i tvivl om, hvordan du bedst kan indrette rummet. Hvilke spisestuestole passer bedst til de nye stuemøbler? Hvordan stiller du dine spisestuemøbler og skænk, så de ikke blokerer flowet i hele stuen?

Det første du skal kigge på, når du skal vælge stuemøbler og spisestuemøbler til store åbne rum, er formen på rummet. Er rummet smalt, aflangt eller firkantet? Er det en vinkelstue? Er der god plads, eller skal du tænke mere over udnyttelsen af kvadratmeterne? Rummets størrelse og udformning er afgørende for hvilken type stuemøbler og spisestuemøbler, du skal vælge. Er rummet stort, skal du vælge store møbler – så ser proportionerne rigtige ud. Omvendt skal du passe på med at vælge for store møbler til et mindre eller meget smalt rum. Det får rummet til at se endnu mindre ud.

Noget, du ikke går galt i byen med i den sammenhæng, er modulsofaer. Fordi du langt hen ad vejen selv kan tilpasse størrelsen og formen på modulsofaer, kan du tilpasse den præcis til din stue og dine behov. De fleste modulsofaer har derudover et udvalg af komforttilbehør. Skal det være med eller uden chaiselong, skal du have nakkestøtter eller ekstra armpøller? Prøv dig frem – tag ud og sid i en masse modulsofaer, før du beslutter dig. 

Opdel stuen og spisestuen med skænke og modulsofaer

Modulsofaer er ikke kun gode i forhold til at få en sofa, der er skræddersyet til din stue. Du kan også med fordel bruge modulsofaer til at opdele den åbne planløsning, så overgangen mellem stue og spisestue bliver klart markeret. Ryk modulsofaen ud fra væggen og lad ”ryggen være bar”, så den fungerer som naturlig rumdeler.

Skænke er en anden oplagt mulighed for at skabe små rum i det store. Udover at skænken er en klassiker i både stuen og spisestuen, så kan du med forskellige typer af skænke skabe unikke stemninger og rumfornemmelser.

Skab en hyggelig hulestemning med høje skænke, der omfavner spisestuemøblerne på 3 sider. Eller brug lave, elegante skænke til at skille dine spisestuemøbler fra dine stuemøbler. Stil dine skænke forskudt – eller med forskellige højder – hvis du vil lege med en mere finurlig og personlig indretning.

Skab sammenspil mellem

Stuemøbler og spisestuemøbler

Du kan nemt skabe en rød tråd igennem indretningen hjemme hos dig ved at vælge stuemøbler og spisestuemøbler i samme stil eller endda samme serie. Det kræver blot lidt omtanke, da indretningen også samtidig nemt kommer til at løbe lidt ud i ét. Tænk kontraster og funktionszoner ind i andre dele af indretningen. For eksempel ved at sætte modulsofaen på et stort farvet eller mønstret tæppe, og tapetsere eller male væggen i spiseafdelingen en kontrastfarve. Vælger du et mønstret tæppe, fungerer det bedst med ensfarvet væg – og omvendt.

Du kan til gengæld bevidst bruge kontraster, når du vælger stuemøbler og spisestuemøbler, til at skabe fornemmelsen af to forskellige rum – uden at miste lyset og letheden ved den åbne planløsning. Dette fungerer især godt ved forskudte plan eller ved vinkelstuen. Kontraster kan også nemt skabes med belysning, mørke/lyse farver og forskellige typer af planter.

Brug dine møbler kreativt og skab en personlig stemning

I den åbne planløsning, hvor stuemøbler står side om side med spisestuemøbler, har øjet virkelig mulighed for at vandre og der er en masse at kigge på. Derfor kan du med fordel vælge nogle få nøglemøbler eller områder ud – som en pangfarvet skænk, en iøjnefaldende modulsofa eller spisestuestole – som du gerne vil trække opmærksomheden hen til. Det giver ro, at der ikke er for mange ting, der kæmper om opmærksomheden.

Et nemt sted at starte er med dine spisestuestole. Ved at mixe forskellige spisestuestole rundt omkring bordet opnår du en helt unik og personlig spisestue. Du kan enten vælge at mixe helt forskellige spisestuestole, hvor både form, farve og materiale er anderledes for hver stol. Eller du kan mixe spisestuestole indenfor den samme serie. Rigtig mange serier af spisestuestole fås, så du selv kan vælge stoleben eller betræk og om der skal armlæn på eller ej. På den måde får du de samme spisestuestole, bare på forskellige måder. 

En anden flot og kreativ stop-effekt, du kan skabe i den åbne planløsning, er at blande bløde former med geometrisk stramhed. Er du til kubisk minimalisme, så prøv at bryde mønsteret med en enkelt rund, organisk form i enten stuen eller spisestuen. Er du omvendt til bløde, plyssede modulsofaer og en masse hyggenips, så kan en hel væg med hvide grebsfrie skænke eller svævende reoler lette udtrykket og skabe en følelse af plads.  

Prøv dig frem, leg med kontrasterne og sæt dig unikke præg på den åbne stue/spisestue hjemme hos dig.